Τηλεφωνικά στο 2106130917.
Η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο περίπου 5,5 εκατομμύρια τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων, ή 500 κιλά ανά κάτοικο. Το 80% των αστικών απορριμμάτων στη χώρα μας καταλήγει σε χωματερές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ είναι μόλις 22%. Το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων θα αυξάνεται διαρκώς, ενώ το τέλος διαχείρισης θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο τους προϋπολογισμούς των Δήμων και των νοικοκυριών. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταβάλει πρόστιμα άνω των 184 εκατ. ευρώ από το 2014, τα οποία επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της ΕΕ για παραβάσεις των κανόνων της ΕΕ για τα απόβλητα και τα αστικά λύματα. Τα απορρίμματα που απομακρύνουμε αλόγιστα από τους χώρους που ζούμε, εργαζόμαστε ή ψυχαγωγούμαστε θα μας κάνουν, όλο ένα και περισσότερο να υποφέρουμε από πολλαπλές, σοβαρές και συχνά πολύ μακροχρόνιες επιπτώσεις. Μόνο με στενή και συνεχή συνεργασία δημοτών, ενδιαφερομένων και Δήμου μπορεί να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και να αποτραπούν πρακτικές οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τα οικονομικά των νοικοκυριών.
Ανοικτοί κάδοι. Απόρριψη κλαδεμάτων στο πεζοδρόμιο ή άλλους κοινόχρηστους χώρους. Απόρριψη στρωμάτων χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Βαφή με σπρέυ (γκράφιτι). Απόρριψη ογκωδών χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Στάθμευση μπροστά σε κάδους. Βανδαλισμοί.
Ο Κανονισμός Καθαριότητας περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα της πόλης. Στον Κανονισμό Καθαριότητας προβλέπονται οι υποχρεώσεις του Δήμου, των δημοτών και των εν γένει υπευθύνων (διαχειριστές πολυκατοικίας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων κ.α.), τα πρόστιμα ανά παράβαση, οι τρόποι ελέγχου και τήρησης του Κανονισμού, καθώς και οι τρόποι ενημέρωσης των δημοτών.
Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για να ελέγχει αν τηρούνται οι διατάξεις σχετικά με την καθαριότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 75 Ν. 3463/2006 (114Α’) και το άρθρο 228 του Ν. 4555/2018 (133Α’)). Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι αρμόδια για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Καθαριότητας, εκτός και αν οριστεί διαφορετικά από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου. Ο Δήμαρχος έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις για παραβάσεις, όπως προβλέπονται στον Κανονισμό Καθαριότητας και τη νομοθεσία. Ο Δήμαρχος μπορεί να αναθέτει σε δημοτικούς υπαλλήλους, τόσο την εφαρμογή όλων ή κάποιων διατάξεων του Κανονισμού, όσο και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Σε συνεργασίες με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ο Δήμος ζητά από αυτούς να τηρούν αυστηρά τους συμφωνημένους όρους.
Η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων ξεκινά τη στιγμή που ο παραβάτης ενημερώνεται για τη βεβαίωση της παράβασης από το αρμόδιο όργανο που τη διαπιστώνει. Το όργανο που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει έκθεση βεβαίωσης παράβασης στην οποία αναγράφονται: α) τα στοιχεία του παραβάτη, β) ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης της παράβασης, γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης, με αναφορά στη διάταξη που προβλέπει την παράβαση και την προβλεπόμενη κύρωση. Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη και αντίγραφό της αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία. Ο παραβάτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο στο Ταμείο του Δήμου Βριλησσίων (οδός Δημητρίου Βερνάρδου αρ. 23, ισόγειο). Ώρες και ημέρες Ταμείου: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 με 14.30.