Βασικές Έννοιες

Βασικές έννοιες του Κανονισμού Καθαριότητας & Ταξινόμηση Στερεών Αποβλήτων

Για την κατανόηση και την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, αναλύονται παρακάτω βασικές έννοιες, οι οποίες προκύπτουν από την Οδηγία 2008/98/ΕΕ, τον Ν. 4042/12 (24Α’), τον Ν. 4819/2021 (126Α’) και την ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429/2021 (5888Β’).

Απόβλητο:

Κάθε ουσία ή αντικείμενο, το οποίο ο κάτοχός του το απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να το απορρίψει.

Ανάκτηση:

Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας.

Ανακύκλωση:

Οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς. Περιλαμβάνει την επανεπεξεργασία οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) αλλά όχι την ανάκτηση ενέργειας και την επανεπεξεργασία σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή σε εργασίες επίχωσης.

Αστικά απόβλητα (δημοτικά):

α) τα οικιακά απόβλητα (ανάμεικτα ή χωριστά συλλεγέντα)
β) τα προσομοιάζοντα οικιακά (ανάμεικτα ή χωριστά συλλεγέντα), δηλαδή τα απόβλητα από άλλες πηγές (εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, ιδρύματα, κυλικεία, καθαρισμό δρόμων) που είναι παρόμοια ως προς τη φύση και τη σύνθεση με τα οικιακά απόβλητα.

Βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα:

Κάθε απόβλητο που μπορεί να υποστεί αερόβια ή αναερόβια αποσύνθεση, όπως απόβλητα τροφών, κηπουρικής, χαρτί /χαρτόνι, υπολείμματα ξυλείας, κτηνοτροφίας, υφαντουργικής, λυματολάσπη κτλ

Βιολογικά απόβλητα: (βιοαπόβλητα)

Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας.

Γωνιά Ανακύκλωσης: 

Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

Διάθεση:

Οποιαδήποτε εργασία η οποία δεν συνιστά ανάκτηση, ακόμη και στην περίπτωση που η εργασία έχει ως δευτερογενή συνέπεια την ανάκτηση ουσιών ή ενέργειας, όπως η υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

Διαλογή στην Πηγή:

Ο διαχωρισμός διακριτών κατηγοριών (ρευμάτων) αποβλήτων στο σημείο παραγωγής τους, με σκοπό την ξεχωριστή συλλογή και την αποδοτικότερη ανακύκλωσή τους. Ουσιαστικά, αφορά στη χωριστή συλλογή, με τη διαφορά ότι απαιτείται η εμπλοκή του κάθε παραγωγού αποβλήτων στο σημείο όπου αυτά παράγονται.

Διαχείριση αποβλήτων:

Η συλλογή, μεταφορά, ανάκτηση (συμπεριλαμβανομένης της διαλογής) και διάθεση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων της εποπτείας των εργασιών αυτών και της μετέπειτα φροντίδας των χώρων διάθεσης, καθώς και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έμποροι η οι μεσίτες.

Έμπορος:

Οποιαδήποτε επιχείρηση, η οποία ενεργεί ως εντολέας για την αγορά και την περαιτέρω πώληση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων που δεν καθίστανται υλικοί κάτοχοι των αποβλήτων

Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων:

Οι εργασίες συλλογής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εγγυοδοσία, καθώς και οι εργασίες μεταφοράς, μεταφόρτωσης, αποθήκευσης, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης και κάθε άλλο είδος ανάκτησης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών πολλαπλής χρήσης ή των αποβλήτων των συσκευασιών και προϊόντων για τα οποία έχει θεσπισθεί Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (Π.Δ.ΕΠ).

Επαναχρησιμοποίηση:

Κάθε εργασία με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία που δεν είναι απόβλητα χρησιμοποιούνται εκ νέου για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν.

Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή:

Το Πράσινο Σημείο που οργανώνεται από φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, για το οποίο ισχύουν κατά τα λοιπά όσα ισχύουν για τα Πράσινα Σημεία.

Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ):

Χώρος, οριοθετημένος και διαμορφωμένος, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα και για την κατασκευή και λειτουργία του οποίου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το ΚΔΕΥ αποτελείται από μια απλή κτιριακή υποδομή, όπου δημιουργούνται διακριτοί χώροι για την ταξινόμηση, την επιδιόρθωση και την αποθήκευση αντικειμένων.

Κινητό Πράσινο Σημείο:

Το αυτοκινούμενο ή ρυμουλκούμενο όχημα, το οποίο διαθέτει ξεχωριστά μέσα συλλογής, όπως κάδο ή κοντέϊνερ για κάθε επιμέρους υλικό που συλλέγεται. Εντάσσεται στον εξοπλισμό συλλογής μεταφοράς αποβλήτων του Δήμου. Τα Κινητά Πράσινα Σημεία λειτουργούν βάσει προγράμματος της υπηρεσίας καθαριότητας των Δήμων , το οποίο κοινοποιείται ευρέως στους πολίτες.

Κοινόχρηστοι χώροι:

Οι κοινής χρήσης ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο.

Κομποστοποίηση (αερόβια):

Η ελεγχόμενη βιολογική διαδικασία αποσύνθεσης της οργανικής ύλης με τη βοήθεια μικροοργανισμών, σε αερόβιες συνθήκες και μετατροπής της σε ένα σταθεροποιημένο προϊόν (κομπόστ), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Μεσίτης:

Οποιαδήποτε επιχείρηση, η οποία οργανώνει την ανάκτηση ή τη διάθεση αποβλήτων για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεσιτών που δεν καθίστανται υλικοί κάτοχοι των αποβλήτων.

Οικιακή/επιτόπια κομποστοποίηση:

Η διαδικασία κομποστοποίησης που γίνεται εντός οικιών, κήπων, δημόσιων χώρων πρασίνου ή σε σχολεία, ξενοδοχεία στρατόπεδα και παράγεται εδαφοβελτιωτικό (κομποστ) έτοιμο για ιδία χρήση. Με το σύστημα αυτό δεν απαιτείται μεταφορά των βιοαποβλήτων.

Παραγωγός αποβλήτων:

Κάθε πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες παράγουν απόβλητα (αρχικός παραγωγός αποβλήτων) ή κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες προεπεξεργασίας, ανάμιξης ή άλλες, οι οποίες οδηγούν σε μεταβολή της φύσης ή της σύνθεσης των αποβλήτων αυτών.

Πράσινο Σημείο:

Χώρος οργανωμένος από έναν ή περισσότερους Δήμους από κοινού ή από ΦοΔΣΑ κατόπιν σύμφωνης γνώμης των οικείων ΟΤΑ α' βαθμού, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες και οι υπηρεσίες του Δήμου να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα με σκοπό την περαιτέρω διαχείρισή τους σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων. Αποτελούν υπαίθριους και περιφραγμένους χώρους και εγκαθίστανται σε οικόπεδα ή γήπεδα που ανήκουν στον Δήμο ή που ενοικιάζονται από αυτόν ή που του παραχωρούνται για τον σκοπό αυτό.

Πρόγραμμα Διευρ. Ευθύνης Παραγωγού:

Δέσμη κανόνων, με τους οποίους διασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί των προϊόντων φέρουν οικονομική ευθύνη ή οικονομική και οργανωτική ευθύνη για τη διαχείριση του σταδίου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος που καθίσταται απόβλητο.

Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση:

Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς άλλη προεπεξεργασία,

Πρόληψη:

Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται προτού μία ουσία, υλικό ή προϊόν καταστούν απόβλητα, και τα οποία μειώνουν: α) την ποσότητα των αποβλήτων, μέσω επαναχρησιμοποίησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων, β) τις αρνητικές επιπτώσεις των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και γ) την περιεκτικότητα των υλικών και προϊόντων σε επικίνδυνες ουσίες.

Συλλογή:

Η συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων με σκοπό τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων.

Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης:

Οι εργασίες συλλογής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η οργάνωση σε ατομική ή συλλογική βάση της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο οικείο Π.Δ.ΕΠ. Τα Σ.Ε.Δ. εξυπηρετούν αποκλειστικά σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Χώνευση (αναερόβια):

Η ελεγχόμενη βιολογική διαδικασία με την οποία αποδομούνται τα οργανικά υλικά από μικροοργανισμούς κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (αναερόβιες συνθήκες) και παράγεται βιοαέριο (μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο (για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας) και στερεού υπολείμματος.

Χωριστή συλλογή:

Η συλλογή όπου μια ροή αποβλήτων διατηρείται χωριστά με βάση τον τύπο και τη φύση για να διευκολυνθεί η ειδική επεξεργασία.

Προσδιορισμός και ταξινόμηση των αστικών στερεών αποβλήτων

Τα στερεά απόβλητα διακρίνονται στα αστικά ή δημοτικά απόβλητα και στα ειδικά απόβλητα, τα οποία με τη σειρά τους υποδιαιρούνται σε διάφορες κατηγορίες κατά προέλευση και συναφή σύσταση, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα. (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων [ΠΥΣ 39/Φ.Ε.Κ. 185Α’/2020 όπως έχει τροποποιηθεί μετην ΠΥΣ.5/2023 (ΦΕΚ Α` 94/19.04.2023]).

Ταξινόμηση στερεών αποβλήτων

Ταξινόμηση Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Τα ΑΣΑ κατατάσσονται στις ακόλουθες γενικές κατηγορίες, ως προς τη δυνατότητα ή μη αξιοποίησής τους:

Reusable

1.1. Υλικά προς επαναχρησιμοποίηση

Όλα τα είδη ή προϊόντα ή συστατικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται εκ νέου για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν (βιβλία, ρούχα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, στρώματα, χαλιά, μοκέτες, παιχνίδια, διακοσμητικά, CD/DVD-δίσκοι-βιντεοκασέτες, εργαλεία, ποδήλατα, κτλ), κατόπιν σχετικής διαλογής, διαχωρισμού ή άλλης εργασίας προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση.

1.2 Ανακυκλώσιμα ρεύματα ΑΣΑ

Είναι τα απόβλητα, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία παρέχουν εκ νέου πρώτες ύλες, υλικά ή ουσίες. Με την εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή και την ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων τα ακόλουθα ρεύματα συλλέγονται χωριστά:

Biowaste

Βιολογικά απόβλητα ή βιοαπόβλητα

Paper

Συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι (χαρτοκιβώτια, χαρτοσακούλες, χαρτί περιτυλίγματος ειδών διατροφής κτλ)

Πλαστικές συσκευασίες (συσκευασίες τροφίμων όπως νερό, γάλα, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού καθώς και πλαστικές σακούλες κτλ)

Γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα τροφίμων όπως πχ για νερό, αλκοολούχα ποτά, χυμούς, αναψυκτικά, μαρμελάδες κτλ

Metal

Μεταλλικές συσκευασίες (συσκευασίες προϊόντων όπως αναψυκτικά, μπύρες, κονσέρβες κτλ)

Wooden

Ξύλινες συσκευασίες (κασόνια φρούτων και λαχανικών, παλέτες κτλ)

Paper

Έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία κτλ)

Λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά που δεν συνιστούν συσκευασίες. Τα απόβλητα αυτά μπορούν, με βάση το υλικό από το οποίο αποτελούνται, να ανακυκλωθούν (πχ γυαλί και πλαστικό από είδη οικιακής χρήσεως, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα κτλ)

Batteries

Φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (μπαταρίες) πάσης φύσεως

Electricals

Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Περιλαμβάνει μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες κτλ), μικροσυσκευές (κλιματιστικά, πιστολάκι μαλλιών, μίξερ, φωτιστικά είδη, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξοπλισμός πληροφορικής, συσκευές τηλεπικοινωνίας, τηλεοράσεις, ηλεκτρικά & ηλεκτρονικά εργαλεία και παιγνίδια, κτλ), λαμπτήρες

Cooking Oil

Βρώσιμα λίπη και έλαια

Clothes

Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ρούχα, υφάσματα, κουβέρτες κτλ)

Large Waste

Ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα)

Toys

Παιχνίδια

Αθλητικός εξοπλισμός

Medical

Φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση

Ελαφριά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα

Ρεύματα αστικών αποβλήτων που δεν ανακυκλώνονται αλλά μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με σκοπό την ανάκτηση ενέργειας, είτε να οδηγηθούν προς αποτέφρωση, είτε να διατεθούν με υγειονομική ταφή. Τέτοιου είδους ρεύματα είναι οι μικρές ποσότητες επικινδύνων αποβλήτων που προέρχονται από τα νοικοκυριά όπως συσκευασίες καθαριστικών και χρωμάτων και επιπλέον, ως διακριτή κατηγορία, τα ληγμένα φάρμακα. Αυτές οι δύο κατηγορίες αποβλήτων πρέπει να συλλέγονται χωριστά.

Non Recyclable

1.3 Μη ανακυκλώσιμα ΑΣΑ

Industrial

2. Βιομηχανικά απόβλητα

Περιλαμβάνονται τα απόβλητα επικίνδυνα και μη από δραστηριότητες βιομηχανίας, βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και από κάθε άλλη μονάδα παραγωγής ή κατεργασίας του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα που δεν προσομοιάζουν με τα αστικά απόβλητα.

Health Units

3. Απόβλητα υγειονομικών μονάδων

Απόβλητα που παράγονται ενδεικτικά από δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, Κέντρα Υγείας, Δημοτικά Ιατρεία κτλ, η διαχείριση των οποίων ρυθμίζεται σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.146163/2012 (Β΄1537).

4. Λοιπά ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης πλην αστικών

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω έως σήμερα ενταγμένα ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης:

Construction

Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων

Engine Oil

Απόβλητα Έλαια

Accumulators

Απόβλητα συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας

Εγκαταλελειμμένα οχήματα και οχήματα τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ)

Tires

Μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων

Industrial

Απόβλητα Ηλεκτρικού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) βιομηχανικής προέλευσης

Liquid

Ιλύες από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Agricultural

5. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα

Απόβλητα που προέρχονται από διάφορες αγροτικές δραστηριότητες (πχ υπολείμματα καλλιεργειών, αποσυρόμενα φρούτα και λαχανικά), απόβλητα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, πλαστικά γεωργίας (πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων) συσκευασίες αγροχημικών (λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών), αποσυρόμενα υλικά άρδευσης και τμημάτων γεωργικών μηχανημάτων.

Ο παρών Κανονισμός λαμβάνει υπόψη, τόσο την παραπάνω κατηγοριοποίηση, όσο και τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (ΕΚΑ) και συγκεκριμένα τους κωδικούς 15 & 20, που αφορούν στα απόβλητα από συσκευασίες και στα δημοτικά απόβλητα αντιστοίχως (Παράρτημα 3).

Χώροι παραγωγής ΑΣΑ & Υπεύθυνοι τήρησης του Κανονισμού Καθαριότητας

Crowd

Πολίτες

Όπου αναφέρονται πολίτες θεωρούνται, όλοι όσοι παράγουν απόβλητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, δηλαδή οι κάτοικοι, καθώς και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, των γραφείων, των καταστημάτων κτλ, που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου, όπως αυτοί ορίζονται στη συνέχεια του παρόντος

Residencies

Κατοικίες

Θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, καθώς και τα συγκροτήματα κατοικιών (πολυκατοικίες), όπου κατοικούν μόνιμα ή πρόσκαιρα, μεμονωμένα άτομα οικογένειες. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και οικιστικών συγκροτημάτων είναι οι διαχειριστές τους. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, τότε ως υπεύθυνοι θεωρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και καταστημάτων του κτιρίου.

Επιχειρήσεις – Καταστήματα

Θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου λειτουργούν κάθε φύσεως εμπορικές ή άλλου είδους επιχειρήσεις, καθώς και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού κατά περίπτωση είναι:

α) Για τις προσωπικές επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής τους.

β) Για τις ανώνυμες εταιρείες: ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων ή Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής.

γ) Για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, καθώς και για τις Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες: ο Διαχειριστής.

δ) Για τους Συνεταιρισμούς: ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

ε) Για τα Σωματεία: ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

στ) Για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από φυσικά πρόσωπα: τα πρόσωπα που τις αποτελούν, ενώ για κοινοπραξίες αποτελούμενες από νομικά πρόσωπα, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που τις αποτελούν.

Offices

Γραφεία

Θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι όπου ασκείται οποιοδήποτε επάγγελμα, μόνιμο ή πρόσκαιρο. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης, νομέας ή κάτοχος του γραφείου.

Private Areas

Οικόπεδα

Θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγμένοι ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης, νομέας ή κάτοχος του οικοπέδου. Ιδιοκτήτης οικοπέδου ο οποίος απουσιάζει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους από τον τόπο του ακινήτου του, υποχρεούται να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού.

Sanitary

Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Είναι εκείνα, στα οποία γίνεται παρασκευή ή/και διάθεση σε πελάτες (καθισμένους, όρθιους, περαστικούς) ή διανομή φαγητών ή γλυκισμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος τροφίμων ή ποτών ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις (Ν. 3463/2006).

Industrial

Βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες & εργαστήρια

Θεωρούνται οι στεγασμένοι ή υπαίθριοι χώροι που χρησιμοποιούνται από βιομηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις για παραγωγική δραστηριότητα και υποστηρικτικές δράσεις. Τέτοιες θεωρούνται και οι γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Στις μονάδες αυτές ο υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ορίζεται με απόφαση της Διεύθυνσης της μονάδας, που κοινοποιείται ταυτόχρονα στον Δήμο. Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί τέτοιο πρόσωπο, υπεύθυνοι θεωρούνται ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της μονάδας.

Vehicles

Οχήματα παντός είδους

Για τα κάθε είδους οχήματα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Για κάθε είδους οχήματα του Δημοσίου, υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης και στην περίπτωση που τέτοιος δεν υπάρχει, ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης υπηρεσίας στην οποία είναι χρεωμένο το όχημα και από την οποία παίρνει εντολές κίνησης.

Σημείωση

Οι υπεύθυνοι σύμφωνα με τα προαναφερόμενα μπορούν να ορίσουν με έγγραφό τους συγκεκριμένο πρόσωπο που συμβιώνει η συνεργάζεται στον ίδιο χώρο και αποδέχεται να αναλάβει την ευθύνη για την καθαριότητα και την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού.

Για να ισχύει η παραπάνω μεταβίβαση της ευθύνης, πρέπει τόσο εκείνος που αναθέτει, όσο και εκείνος που αποδέχεται την ανάθεση της συγκεκριμένης υπευθυνότητας, να συνυπογράψουν το σχετικό έγγραφο ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας ή ενώπιον του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών ή μέσω gov.gr και ταυτόχρονα να βεβαιωθεί αρμοδίως η ημερομηνία και το περιεχόμενο του κειμένου, καθώς και η γνησιότητα των υπογραφών. Ακριβές αντίγραφο του παραπάνω θεωρημένου εγγράφου κατατίθεται υποχρεωτικά και με ευθύνη του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία Καθαριότητας.