Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για να ελέγχει αν τηρούνται οι διατάξεις σχετικά με την καθαριότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 75 Ν. 3463/2006 (114Α’) και το άρθρο 228 του Ν. 4555/2018 (133Α’)).
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου είναι αρμόδια για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Καθαριότητας, εκτός και αν οριστεί διαφορετικά από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου.
Ο Δήμαρχος έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις για παραβάσεις, όπως προβλέπονται στον Κανονισμό Καθαριότητας και τη νομοθεσία. Ο Δήμαρχος μπορεί να αναθέτει σε δημοτικούς υπαλλήλους, τόσο την εφαρμογή όλων ή κάποιων διατάξεων του Κανονισμού, όσο και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Σε συνεργασίες με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ο Δήμος ζητά από αυτούς να τηρούν αυστηρά τους συμφωνημένους όρους.
Οι διατάξεις του Κανονισμού Καθαριότητας εφαρμόζονται στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός του Δήμου, όπου παράγονται απόβλητα. Οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπως ορίζονται στον Κανονισμό, πρέπει να τηρούν τον Κανονισμό και να συμβάλλουν στην καθαριότητα και την ορθή διαχείριση απορριμμάτων. Οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης καλούνται να βοηθήσουν, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία για την καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού.
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει έγκαιρα και να υποστηρίζει τους κατοίκους, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας. Εκτός από τα προαναφερόμενα πρόστιμα, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιβάλουν στους παραβάτες και οποιαδήποτε άλλη διοικητική ή ποινική κύρωση προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων ξεκινά τη στιγμή που ο παραβάτης ενημερώνεται για τη βεβαίωση της παράβασης από το αρμόδιο όργανο που τη διαπιστώνει.
Το όργανο* που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει έκθεση βεβαίωσης παράβασης στην οποία αναγράφονται: α) τα στοιχεία του παραβάτη, β) ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης της παράβασης, γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης, με αναφορά στη διάταξη που προβλέπει την παράβαση και την προβλεπόμενη κύρωση.
Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη και αντίγραφό της αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία.
Ο παραβάτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το διοικητικό πρόστιμο στο Ταμείο του Δήμου Βριλησσίων (οδός Δημητρίου Βερνάρδου αρ. 23, ισόγειο). Ώρες και ημέρες Ταμείου: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 με 14.30.
Αντιρρήσεις κατά της πράξης βεβαίωσης της παράβασης υποβάλλονται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση στον παραβάτη της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης, ενώπιον του Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων (οδός Αναπαύσεως αρ. 30, Βριλήσσια). Εναλλακτικά, ο παραβάτης έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αντιρρήσεών του μέσω αποστολής e-mail στο kathariotita@vrilissia.gr. Η απόφαση σχετικά με τις αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας ή οι αντιρρήσεις κριθούν αβάσιμες, ο Δήμαρχος εκδίδει απόφαση επιβολής της κύρωσης, η οποία κοινοποιείται στον παραβάτη.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων είναι αρμόδιος να αποφασίζει κάθε φορά εάν οι αντιρρήσεις είναι βάσιμες ή μη, προκειμένου να προχωρά αντίστοιχα σε διαγραφή ή μη του προστίμου. Επιπλέον, έχει δικαίωμα να το μειώσει έως το μισό από αυτό που αναφέρεται στην πράξη Βεβαίωσης Παράβασης Κανονισμού Καθαριότητας, ανάλογα με το ύψος του ποσού του προστίμου, στην περίπτωση που θεωρηθεί τεκμηριωμένα ότι αυτό είναι δυσανάλογο με την πραγματική εικόνα της παράβασης ή αν συντρέχουν ειδικοί ή έκτακτοι λόγοι που θα αναφέρονται.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων υποχρεούται να κοινοποιεί τις απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους.
Στην περίπτωση που η επιβληθείσα ποινή αφορά πρόστιμο, εάν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις ή εάν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημέρα βεβαίωσης.
Αν δεν καταβληθεί το πρόστιμο εντός της προθεσμίας, το πρόστιμο βεβαιώνεται οριστικά και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (N. 4978/22).
Κατά της οριστικής βεβαίωσης επιβολής του προστίμου ασκούνται τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ένδικα μέσα και βοηθήματα*.
Στην περίπτωση που η επιβληθείσα ποινή αφορά άλλη κύρωση, εκτός από πρόστιμο, η διαδικασία επιβολής τους καθορίζεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή Δημοτικής Επιτροπής ή Δημάρχου που θα εφαρμόσει τον παρόντα Κανονισμό Καθαριότητας, τηρώντας όλα τα παραπάνω.
Τα πρόστιμα από τις παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας αποτελούν έσοδο του Δήμου, μέσα στα όρια του οποίου έχει γίνει η παράβαση.
Τα έσοδα από τα πρόστιμα μπορούν να χρηματοδοτούν καμπάνιες επικοινωνίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη. Οι φορείς, περιοχές, γειτονιές, πολίτες, δημότες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, σωματεία, σύλλογοι κτλ που συμβάλλουν έμπρακτα στην ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, μπορούν να επιβραβεύονται μετά από Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το αρμόδιο γραφείο – Τμήμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας είναι υποχρεωμένο να τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο των Πράξεων Βεβαιώσεων Προστίμων του Κανονισμού Καθαριότητας. Σκοπός του αρχείου είναι τόσο η τήρηση επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων ποιοτικού (ανά είδος/άρθρο βεβαίωσης) και ποσοτικού (ύψος ποσών επιβολής προστίμων) χαρακτήρα, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των ατόμων που ενδέχεται να παραβιάσουν ξανά τον Κανονισμό, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα για τις περαιτέρω κυρώσεις που προβλέπονται. Στο αρχείο έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας (βλέπε πιο πάνω: Αρμοδιότητα για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας - άρθρο 2 του Κανονισμού).
Οι υπεύθυνοι τήρησης και επικαιροποίησης του εν λόγω αρχείου, όπως και ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ) του Δήμου Βριλησσίων οφείλουν να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Ν.4624/2019 (137 A’)).
*Σε κάθε Κανονισμό ορίζονται ως όργανα προστασίας περιβάλλοντος οι κατά περίπτωση και με βάση τον ισχύοντα Ο.Ε.Υ. του Δήμου αρμόδιοι υπάλληλοι/Επόπτες και Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης/ Τμήματος/ Γραφείου. Τα όργανα αυτά εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή συνεπικουρούνται από τη Δημοτική Αστυνομία και την Ελληνική Αστυνομία.
Σχετικά άρθρα: 41, 2