Οι παρακάτω δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βριλησσίων, πιλοτικά ή συστηματικά, είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Ο Δήμος Βριλησσίων συνεχώς ενημερώνεται για την πρόοδο των μέτρων και των πολιτικών πρόληψης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και φροντίζει για την εφαρμογή τους.
Η πρόληψη αποβλήτων αποτελεί την πρώτιστη επιλογή που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε σχεδιασμό για τα απόβλητα, καθώς είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης των πόρων και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αποβλήτων.
Μία από τις υποχρεώσεις του Δήμου, όπως προκύπτουν από το άρθρο 228 του Ν. 4555/2018 (133Α’), τις διατάξεις του Ν. 4819/2021 (129Α’), το ΕΣΔΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, είναι η ανάπτυξη δράσεων Πρόληψης και Επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων.
Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στα σχολικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με έμφαση στην πρόληψη για τα ρεύματα προτεραιότητας του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, δηλαδή τρόφιμα, χαρτί, συσκευασίες, πλαστικά μιας χρήσης, ογκώδη και κλωστοϋφαντουργικά.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε νοικοκυριά, σχολεία, συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για αλλαγή συμπεριφοράς στην αλόγιστη αγορά και κατανάλωση αγαθών, αποφυγή σπατάλης/μη ορθολογικής κατανάλωσης τροφίμων και έντυπου χαρτιού.
Ψηφιοποίηση υπηρεσιών, με παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω πλατφόρμας (π.χ. έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, εγκρίσεων).
Μείωση των πλαστικών συσκευασίας μιας χρήσης: Ο Δήμος, ο οποίος διαθέτει δίκτυο πόσιμου νερού, θα πρέπει να μεριμνήσει για κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, πλατείες κ.α.
Εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω».
Διάδοση καλών πρακτικών και προγράμματα ενημέρωσης σε συνεργασία με τα ΣΕΔ και τον ΕΟΑΝ.
Ένα τουλάχιστον Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ): Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένο χώρο, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία και κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά ταξινομούνται και επιδιορθώνονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση υλικών σε τοπικό επίπεδο, π.χ. με δωρεά, αναδιανομή, μεταπώληση αγαθών.
Δημιουργία δικτύου επαναχρησιμοποίησης και επιδιόρθωσης, μέσω Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ΑΗΗΕ, ρουχισμό, υποδήματα, παιχνίδια κ.α., και Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.
Προώθηση δωρεάς τροφίμων, από τοπικούς παραγωγούς/επιχειρήσεις (οπωροπωλεία, φούρνοι, εστιατόρια κ.α.) και διανομής μέσω κοινωνικών δομών του Δήμου, εκκλησίας κ.α.
Ενίσχυση του κοινωνικού ανταλλακτηρίου και κοινωνικού φαρμακείου, ενθάρρυνση επαναχρησιμοποίησης βιβλίων, προβολή και ενίσχυση της χρήσης συσκευασίας και σακούλας πολλαπλών χρήσεων.
Ενθάρρυνση διοργανώσεων εκδηλώσεων που προωθούν την επανάχρηση, όπως ανταλλακτικά παζάρια και φεστιβάλ trash art.