Οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως πεζοδρόμια ή στοές, μπορούν να παραχωρούνται προς χρήση για να τοποθετηθούν ή να εκτεθούν εμπορεύματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός που βοηθά στην προβολή των εμπορευμάτων, όπως βιτρίνες, πάγκοι και βάσεις. Ο χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό δεν μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το μισό πλάτος του πεζοδρομίου ή της στοάς στο μήκος της πρόσοψης του καταστήματος. Πρέπει επίσης να διατηρείται ελεύθερη ζώνη πλάτους τουλάχιστον 1,5 μέτρου για την κίνηση των πεζών, και εφόσον υπάρχει όδευση τυφλών, να αφήνονται ελεύθερες ζώνες πλάτους μισού μέτρου από κάθε πλευρά. Αν ο κοινόχρηστος χώρος βρίσκεται σε περιοχή με ειδικούς όρους προστασίας, αυτοί οι όροι υπερισχύουν. Για τη χορήγηση της άδειας χρήσης, ισχύουν οι κανόνες του άρθρου 11 της απόφασης ΑΔΣ 1776/2017.
Οι μικροπωλητές, οι ιδιοκτήτες ή οι νόμιμοι νομείς περιπτέρων και καντινών που ασκούν δραστηριότητα μέσα στα όρια του Δήμου, οφείλουν
Τα εμπορικά καταστήματα που, με σχετική άδεια, έχουν πάγκους με προϊόντα στον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους, καθώς και οι αδειούχοι μικροπωλητές νωπών οπωροκηπευτικών με άδεια λειτουργίας σε κοινόχρηστους χώρους, οφείλουν να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Σε περίπτωση που έχουν τραπεζοκαθίσματα οφείλουν να διατηρούν διαρκώς τους χρησιμοποιούμενους χώρους καθαρούς με δικά τους μέσα (άρθρο 31.1). Επίσης, οφείλουν να τηρούν όσα προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 18.2).
Οι υπεύθυνοι, μετά τη λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων, πρέπει να καθαρίζουν επιμελώς το χώρο, να αποσύρουν τα εμπορεύματα και κάθε κινητή κατασκευή που παρεμποδίζει τον καθαρισμό των πεζοδρομίων, του οδοστρώματος και των κοινοχρήστων χώρων, για να μπορεί να καθαρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Οι έμποροι που συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη πρέπει να φροντίζουν για την εμφάνιση και την ευχάριστη ατμόσφαιρα του χώρου μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις της εμποροπανήγυρης, και να τον διατηρούν καθαρό για όλη την διάρκειά της (άρθρο 8 της ΑΔΣ 55/2022). Αυτό περιλαμβάνει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας και να συλλέγουν τα απορρίμματά τους, σε σακούλες απορριμμάτων και χάρτινα κιβώτια. Σε περίπτωση που έχουν τραπεζοκαθίσματα οφείλουν να διατηρούν διαρκώς τους χρησιμοποιούμενους χώρους καθαρούς με δικά τους μέσα (άρθρο 31.1). Μετά την αποχώρησή τους ο χώρος θα είναι ελεύθερος και καθαρός, όπως ελεύθερο και καθαρό τον παρέλαβαν. Τέλος, οφείλουν να τηρούν όλα τα παραπάνω (άρθρα 34.1 και 34.2) και όσα προβλέπονται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (άρθρο 18.2).
Στους παραβάτες των παραπάνω επιβάλλεται κάθε φορά πρόστιμο. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί ή ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της ρύπανσης.
Άρθρο 18.2: Υποχρεώσεις Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Άρθρο 31: Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις
Άρθρο 34: Υποχρεώσεις επιχειρήσεων υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου
100 € | Μη τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας από μικροπωλητές – καντίνες – περίπτερα και από εμπορικά καταστήματα που διατηρούν κατόπιν αδείας πάγκους έκθεσης ή πώλησης εμπορευμάτων στον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους, καθώς και από εμπόρους συμμετέχοντες στην εμποροπανήγυρη μη καθαριότητα του χώρου μετά τη λήξη της εργασίας ή μη απομάκρυνση κινητών κατασκευών, εμπορευμάτων και κάθε κατασκευής που παρεμποδίζει τον καθαρισμό των πεζοδρομίων, του οδοστρώματος και των κοινοχρήστων χώρων. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής ή ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητα της ρύπανσης. | α/α: 55